Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Drottning Elisabeth I av England (1533-1603), även känd som jungfrudrottningen, den sista monarken av huset Tudor, lär vara en av de mest beryktade monarkerna i Storbritanniens historia. Det är under hennes regeringsperiod som man talar om att England gick in i en gyllene era, en tid som skulle se till att den lilla ön blev en stormakt som hela världen än idag känner av.

(Drottning Elisabeth I)

Men var den fagra drottningen verkligen en jungfru, eller med mer vardagligt tal, oskuld? Under århundraden har det spekulerats en hel del kring hennes oskuld och varför hon valde att aldrig gifta sig. Konspirationsteorierna ter sig vara av ett massivt antal. I detta inlägg tänker jag fokusera på en av de mer avvikande teorierna, nämligen teorin om att hon de facto inte var en hon.

Bram Stoker, författaren till den legendariska Dracula, lär vara en av de individer som delvis bidragit till att denna legend än idag har hållits vid liv. I hans bok Famous imposters, behandlas Elisabeth I under ett helt kapitel.

(Bram Stoker 1847-1912)

Hur har då dessa spekulationer dykt upp? Tiden runt 1543/1544 levde den unga Elisabeth i den lilla staden Bisley. Anledningen till detta bottnade troligen i det faktum att London härjades av sjukdomar. Legenden förtäljer berättelsen om att den unga flickan insjuknande och dog. Kvinnan som ansvarade för Elisabeth fick reda på att kungen var på väg (Henrik VIII) för att besöka sin dotter. Vad kunde förmyndaren göra? Kung Henrik var känd för sitt illasinnade temperament vilket givetvis skapade ångest och panik hos förmyndaren, hur skulle hon lösa detta?

(Henrik VIII 1491-1547)

(Bisley, gloucestershire)

Med rädslan för att hennes liv snart var till ända, sprang förmyndaren ut i staden för att leta rätt på en flicka med liknande drag som Elisabeth, i hopp om att försinka de dåliga nyheterna. Dock lyckades hon inte finna någon sådan flicka. I ren desperation valde hon en ung pojke med ett fagert utseende som påminde om den unga prinsessans. Han hade varit den unga damens lekkamrat och även han hade rött hår och liknande hy. I all hast kläddes den unga pojken i Elisabeths klänning.

Enligt berättelsen uppmärksammade Henrik inte bytet då han inte regelbundet såg sin dotter. Planen fungerade och kungen lär aldrig fått reda på sanningen.

Vad finns det då för bakomliggande orsaker till varför man ska ge denna konspirationsteori något gehör? Nedanför ska jag presentera några av aspekterna:

 • Hon valde att aldrig gifta sig
 • Enligt Stokers analys, är det möjligt att se en förändring i hennes sätt att skriva efter 1544.
 • Hon var känd för att regelbundet sminka sig helt vit när hon umgicks bland andra människor. Enligt somliga kan det bottnat i en önskan att täcka sin skäggstubb.
 • Hennes kläder täckte halsen, kanske för att adamsäpplet inte skulle synas.
 • Elisabeth var väldigt duglig på hästryggen, det sägs att hon red snabbare än de flesta människor, även flertalet män.
 • Hon fick aldrig något barn.
 • Hon hade ovanligt långa fingrar, något som anses av många vara ett manligt särdrag.
 • Efter sin död lär ingen fått lov att obducera hennes kropp, instruktioner som drottningen själv utfört innan sin död.
 • Hon använde sig av flera olika peruker, var det för att dölja skallighet som ofta drabbar män?
 • Drottningen var väldigt skarptänkt, intelligent, stark hållning, behärskade flera språk flytande, saker som ansågs var ett särpräglat manligt fenomen.

Är detta då särskilt troligt? Var jungfru drottningen verkligen en man i förklädnad? Vad jag har läst och förstått låter det inte särskilt sannolikt. Här är några av orsakerna:

 • Det ter sig inte troligt att Henrik VIII inte skulle ha uppmärksammar bytet, även om de inte träffades ofta. Hon var trots allt hans egen dotter och Henrik var inte obegåvad.
 • Elisabeth hade menstruation. Philip II:s (Kung av Spanien, Portugal, Neapel, Sicilien m.m.) sändebud lär ha mutat en av drottningens tvätterskor i hopp om att få reda på hennes allmänna hälsotillstånd. Kvinnan rapporterade att drottningens hälsa var ok och att hon hade regelbunden menstruation.
 • Drottningen var inte skallig. Hon valde att använda sig av peruker p.g.a. av sin framtoning och för att täcka sitt grånade hår.
 • Puberteten. Hade det verkligen varit möjligt för en tonåring i puberteten att dölja allt detta, med tanke på allt som händer med kroppen?
 • Robert Dudley. Det finns ett antagande om att drottningen hade en hemlig kärleksrelation med sin hästskötare Lord Robert Dudley. Skulle inte han ha märkt att hon var en man?
 • Läkare. Det sägs att Elisabeth I inte var förtjust i läkare, men en hel läkarskara lär har undersökt henne, under en giftermålsförhandling, för att ta reda på om hon kunde bära barn. Det kunde hon.

Slutligen måste vi ändå hålla i minnet vilken tidsperiod vi talar om. I dåtidens samhälle var det säkerligen svårt att acceptera att en kvinna kunde vara så pass stark och karismatisk som drottningen var, att hon som kvinna kunde styra en av världens blivande största stormakt. Det var troligen svårsmält för dåtidens män. Onekligen påverkade dessa funderingar framtida generationers sätt att tolka hennes prestationer.

Jesper Shuja